FILMS

L'AILE OU LA CUISSE 
"Je m'appelle Monsieur le Directeur!"
JAAR
1976
REGISSEUR
Claude Zidi
ROL VAN LOUIS DE FUNÈS
Charles Duchemin
FILMMUZIEK
Vladimir Cosma
ANDERE CAST
Coluche Gérard Duchemin
Julien Guiomar Jacques Tricatel
Claude Gensac Marguerite, de 1e secretaresse
Raymond Buissières Henri, de chauffeur
Philippe Boulevard Philippe Boulevard
Mac Ronay Sommelier

DE FILM 
Charles Duchemin (de Funès) is hoofdredacteur van de "Guide Duchemin", een gids die jaarlijks verschijnt en waarbij aan Franse restaurants 1, 2 of 3 sterren worden uitgedeeld of... weer worden afgenomen. Aangezien hij op leeftijd gekomen is om op rust te gaan zou hij graag de scepter doorgeven aan zijn zoon Gérard. (Coluche)  Die heeft daar helaas niet zoveel zin in, zijn passie is het circus.  Met het geld dat hij deeltijds bij zijn vader verdient, kan hij zelf een circus oprichten, zonder dat zijn vader hiervan op de hoogte is. Als Jacques Tricatel (Guiomar), zaakvoerder van een bedrijf dat voedsel "maakt" voor o.a. wegrestaurants, hiervan gehoor krijgt, is het hek helemaal van de dam.  Komt daar nog bij dat Duchemin van zijn kant verneemt dat Tricatel nu ook probeert te leveren aan de betere restaurants...

Dit is de eerste film met de Funès gedraaid na zijn eerst hartaanval. We zien fysisch een meer vermoeide Louis, maar die toch nog altijd het beste van zichzelf wilt geven. Het was voor het Franse publiek ook een verrassing toen ze Coluche op de affiche zagen verschijnen. Hij was toen bekend vooral als humorist bekend, maar nog niet als acteur in films. 

Deze film is vooral ook bekend omwille van de heerlijke filmmuziek van Vladimir Cosma, een Franse componist van filmmuziek. (Rabbi Jacob, La Boum, Le père Noël est une ordure,...)

MEDIA
  • TRAILER
  • FRAGMENT 1: een montage van de beste momenten uit de film.
  • FRAGMENT 2: zin om op restaurant te gaan dit weekend?...
  • FRAGMENT 3: hierbij eens een scène zonder de Funès, maar geweldig komisch, dankzij Coluche en Mac Ronay, de sommelier.
  • FRAGMENT 4: Louis de Funès liet zich niet graag interviewen, maar voor Michel Drucker maakte hij een uitzondering. 
  • EXTRA 1: de heerlijke filmmuziek gedirigeerd door Vladimir Cosma zelf. 
  • EXTRA 2: of hoor je het liever als piano-solo? 

[TERUG NAAR HET OVERZICHT VAN ALLE FILMS]