FILMS

L'AVARE 
"Il faut manger pour vivre et non pas vivre pour manger." (Molière)
JAAR
1980
REGISSEUR
Louis de Funès & Jean Girault
ROL VAN LOUIS DE FUNÈS
Harpagan
FILMMUZIEK
Jean Bizet
ANDERE CAST
Claude Gensac Frosine
Michel Galabru Maître Jacques, kok en koetsier van Harpagon
Frank David Cléante
Claire Dupray Élise
Guy Grosso Brindavoin
Michel Modo La Merluche

DE FILM 
Harpagon (de Funès) is een welgestelde weduwnaar en woont samen met zijn kinderen, Cléante en Elise, in een groot huis met dienaars. Hij is erg gierig en uit angst om te worden bestolen begraaft hij in zijn tuin een kist vol muntstukken. Hij wil zijn kinderen uithuwelijken en ook voor zichzelf voorziet hij een huwelijk, maar geen enkel ervan mag hem geld kosten. Spijtig genoeg hebben zijn kinderen andere plannen. Zijn dochter Elise is verliefd op Valère, de huisknecht. En zijn zoon Cléante is verliefd op jonkvrouw Marianne waarmee Harpagon zelf van plan te trouwen.

L'Avare is een film gebaseerd op het gelijknamig toneelstuk van Molière. Veel tekst werd behouden en dus zijn de dialogen niet in dagelijkse gesproken Frans, wat een speciaal gevoel aan de film geeft. Het is in die zin een atypische de-Funès-film, al herkennen we duidelijk zijn nerveuse stijl van spelen. 

Het was een droom van de Funès om zelf eens de regie in handen te nemen. Aanvankelijk zou hij dat op de planken doen, maar door zijn recente hartaanvallen liet zijn gezondheid dat niet meer toe. Hij besloot dan maar om het stuk te verfilmen, weliswaar in samenwerking met beroepsregisseur Jean Girault. Het idee om  l'Avare te brengen spookte al lang door zijn hoofd. Het idee dat iemand zodanig gierig is dat het hem op het randje van de krankzinnigheid dwingt, vond hij geweldig.  

MEDIA

[TERUG NAAR HET OVERZICHT VAN ALLE FILMS]