FILMS

LES AVENTURES DE RABBI JACOB 
"Raciste!? Moi, raciste!? Salomon... raciste... Enfin, Dieu merci, Antoinette épouse un Français bien blanc! Bien blanc!"
JAAR
1973
REGISSEUR
Gérard Oury
ROL VAN LOUIS DE FUNÈS
Victor Pivert
FILMMUZIEK
Vladimir Cosma
ANDERE CAST
Henri Guybet Salomon
Suzy Delair Germaine Pivert
Claude Giraud Mohamed Larbi Slimane
Renzo Montagnani Kolonel Farès
Popeck Moishe Schmoll
Claude Piéplu Commissaris Andreani 
Jacques François de generaal 

DE FILM 
De film opent in Brooklyn van waaruit de zeer geëerde Rabbi Jacob en zijn secretaris Samuel op weg zijn naar Parijs voor de Bar Mitzvah van de jonge David Schmoll.
Tegelijkertijd zien we hoe zakenman Victor Pivert (Louis de Funès) op de terugreis naar het huwelijk van zijn dochter betrokken geraakt bij een mislukte aanslag op de Arabische revolutionair Slimane door een Arabische bende onder leiding van kolonel Farès. Pivert en Slimane weten uit de handen van Farès te ontsnappen. Hiervoor verkleden ze zich op de luchthaven Orly van Parijs als twee rabbi's. Als op dat moment ook Rabbi Jacob aankomt in diezelfde luchthaven is de verwarring compleet...

Deze vierde en laatste film van Gérard Oury met de Funès in de hoofdrol was alweer een voltreffer. De film heeft o.a. het onvergetelijke beeld van een door groene vloeibare kauwgommassa besmeurde de Funès in ons collectief geheugen achtergelaten. Maar wat mij betreft is deze film een voltreffer omwille van de passages die je hieronder bij media terugvindt. Geniaal hoe Louis de Funès reageert wanneer zijn chauffeur hem meedeelt dat hij Jood is: "Ecoutez, ça ne fait rien, je vous garde quand même". En hoe hij op het einde van de film het gebaar maakt wanneer hij zegt: "Ma fille va épouser un président de la république!" Meesterlijk! 

MEDIA
  • TRAILER
  • FRAGMENT 1: montage van de beste scènes
  • FRAGMENT 2: de scène over rascisme aan het begin van de film.
  • FRAGMENT 3: de Joodse dans
  • FRAGMENT 4: scène in het benzinestation met de twee politieagenten naar wie Pivert smoelen trekt. 

[TERUG NAAR HET OVERZICHT VAN ALLE FILMS]