FILMS

LE CORNIAUD 
"Alors moi, il m'épate, il m'épate, il m'épate! Mais il m'epate!"
JAAR
1965
REGISSEUR
Gérard Oury
ROL VAN LOUIS DE FUNÈS
Leopold Saroyan
FILMMUZIEK
Georges Delerue
ANDERE CAST
Bourvil Antoine Marechal
Vanantino Venantini Mickey (le bègue)
Jean Droze boef bij Saroyan
Guy Grosso douanier
Michel Modo douanier

DE FILM 
Antoine Maréchal (Bourvil) is een bescheiden Parijzenaar die met zijn 2CV'tje op reis naar Italië vertrekt. Hij is nog maar net weggereden of de grote Bentley van Léopold Saroyan (Louis de Funès) rijdt hem aan waarna zijn auto in tientallen stukken uiteen valt. (de alom bekende scène, zie hieronder bij media)
Saroyan is eigenaar van een import- en exportfirma, maar is ook lid van een criminele organisatie. Hij ziet een geweldige opportuniteit in zijn aanvaring met Maréchal: hij laat hem volledig op zijn kosten een reis van Napels naar Bordeaux maken in een Cadillac. Wat Maréchal niet weet is dat de Cadillac een "smokkel-auto" van drugs, goud en diamanten is.

Dit is de eerste film van Gérard Oury waarin hij Louis de Funès en Bourvil samen laat spelen. Na dit grote succes zouden er natuurlijk nog volgen. La Grande Vadrouille was de eerst volgende. En daarna zouden ze ook samen spelen in La Folie des Grandeurs, maar helaas overlijdt Bourvil in dat jaar.

Voor veel fans van Franse komische films zijn deze van het "trio Oury - de Funès - Bourvil" de beste. Ze brachten in elk geval veel volk naar de zalen.
In de film zitten een paar top-momenten die in ons collectief geheugen blijven zitten, waaronder de scène met Louis de Funès en de atleet (Robert Duranton) onder de douche in de kamping. Een scène die overigens door Louis de Funès bedacht werd en dan nog op basis van het feit dat hij de indruk had minder tekst te hebben dan Bourvil.

MEDIA
  • TRAILER
  • FRAGMENT 1: de bekende scène waarbij Marechal en Saroyan tegen elkaar botsen. "Qu'est-ce que je vais devenir moi?" - "Eh bien un piéton!"
  • FRAGMENT 2: de scène onder de douche (kwaliteit is niet van de beste, maar ik vond niks beter...) 
  • EXTRA: tof om te zien dat mensen op allerlei manieren fan zijn van de film. In dit fragment hoor en zie je iemand stukjes uit de soundtrack spelen, bewerkt voor piano. ("La valse du Corniaud"; "Départ de Naples"; "YouKounKoun"; "Casino Valladié"; "A la poursuite de Marechal"; finale)

[TERUG NAAR HET OVERZICHT VAN ALLE FILMS]