FILMS

LA FOLIE DES GRANDEURS 
"Ne vous excusez pas, ce sont les pauvres qui s'excusent.
Quand on est riche, on est désagréable!"
JAAR
1971
REGISSEUR
Gérard Oury
ROL VAN LOUIS DE FUNÈS
Don Salluste de Bazan
FILMMUZIEK
Michel Polnareff
ANDERE CAST
Yves Montand Blaze
Alice Sapritch Dona Juana ("la vieille")
Vanantino Venantini Del Basto
Paul Préboist Le muet

DE FILM 
Don Salluste (Louis de Funès) is minister van financiën aan Spaanse Hof van de 17e eeuw. Hebzuchtig en meedogenloos int hij belastingen van het arme volk en houdt bovendien een deel van de opbrengsten voor zichzelf. Dit tot groot ongenoegen van zijn knecht Blaze. (Yves Montand)
Op een dag beschuldigt de koningin hem van een buitenechtelijk kind bij één van haar diensters en ontslaat hem onmiddellijk uit zijn functies. Om wraak te nemen probeert hij de koning te doen geloven dat de koningin een affaire heeft met een zekere César. In zijn complot betrekt hij de nietsvermoedende Blaze die op zijn beurt heimelijk op de koningin verliefd is.

Na de twee grote succesfilms van Gérard Oury met het tandem De Funès en Bourvil was het dan ook de bedoeling om de rol van de knecht Blaze aan Bourvil toe te schrijven. Helaas komt Bourvil in 1970 te overlijden, waarna Louis de Funès het project afblies. Toen Yves Montand voorgesteld werd als "vervanger", totaal een ander type dan Bourvil, maar toen al een gerenommeerd acteur, konden ze Louis de Funès voor de film terug binnen halen.

Persoonlijk vind ik de twee vorige films geregisseerd door Oury beter. (Le Corniaud en La Grande Vadrouille) Misschien net omwille van de participatie van Bourvil? Of omdat ik wat samenhang mis in het script van La Folie des Grandeurs? Maar dat wordt dan weer ruimschoots goedgemaakt door de heerlijke soundtrack van Michel Polnareff.

MEDIA
  • TRAILER
  • FRAGMENT 1: scène die bewijst dat het duo Louis de Funès - Yves Montand werkt. 
  • FRAGMENT 2: Il est l'or de se réveiller... Monsignor... Il est huit hors... - Il en manque une! - Vous êtes sor? - Tout à fait sor! 
  • FRAGMENT 3: "Das ist eine kolossale Konspiration!"
  • FRAGMENT 4: "Les pauvres c'est fait pour être très pauvres et les riches très riches!"

[TERUG NAAR HET OVERZICHT VAN ALLE FILMS]