FILMS

LA GRANDE VADROUILLE 
"C'est de la bouillie tout ça! C'était pas mauvais, c'était très mauvais!"
JAAR
1966
REGISSEUR
Gérard Oury
ROL VAN LOUIS DE FUNÈS
Stanislas Lefort
FILMMUZIEK
Georges Auric
ANDERE CAST
Bourvil Augustin Bouvet
Colette Brosset Germaine
Marie Dubois Juliette
Terry-Thomas Sir Reginald (Big Moustache)
Benno Sterzenbach Major Achbach
Michel Modo Duitse soldaat die scheel kijkt

DE FILM 
Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt een vliegtuig van het Britse Royal Air Force boven Parijs door het Duitse leger neergehaald. De bemanning weet te uit het vliegtuig ontsnappen en elk apart landen ze ergens in Parijs. Eén ervan bij de schilder Augustin Bouvet (Bourvil), een andere bij Stanislas Lefort dirigent aan de Opéra Garnier. Totaal onverwacht geraken beiden verwikkeld in de ontsnapping van de Britse officieren waarop de Duitse majoor Achbach jacht maakt. Er ontstaat een prachtige vriendschap met hoogtes en laagtes tussen beide personages. 

Op een geniale manier weet Oury zijn eigen scenario te verfilmen. Na het grote succes van Le Corniaud wist Oury dat het duo Bourvil en de Funès magistraal is. De één vult perfect de ander aan, ze versterken elkaar.  Een geniale scène van het duo is bijv. deze waar ze 's nachts met de fiets in Meursault aankomen. Na een woordenwisseling gaat het duo uit elkaar, maar kort daarop kan Bouvet (Bourvil)l voorkomen dat Lefort (de Funès) door het Duitse leger onderschept wordt. Lefort bedankt hiervoor oprecht Bouvet, maar nog geen minuut later zien we Bouvet sukkelen met twee fietsen op zijn schouders, met voorop Lefort die hem commandeert waar hij naartoe moet, en hem op zijn donder geeft dat hij stil moet zijn met die fietsen.  

Er zijn ook de onvergetelijke scènes waar de Funès alleen schittert, zoals deze aan het begin van de film waarin hij en hij alleen in minder dan één minuut  tijd zijn orkest eerst feliciteert voor hun prestatie en daarna ondermijnt voor hun onkunde. (zie media)

La Grande Vadrouille hield in Frankrijk met zijn meer dan 17.000.000 tickets jarenlang het record van grootste aantal bioscoopbezoeken op zijn naam. Titanic (1997) wist als buitenlandse film dit record te breken (meer dan 21.000.000) en Bienvenue chez les Ch'tis (2008) deed het als Franse Film beter. (meer dan 20.000.000)

MEDIA
  • TRAILER
  • FRAGMENT 1: Lefort (de Funès) dirigeert zijn orkest, feliciteert én ondermijnt de prestaties in minder dan één minuut.
  • FRAGMENT 2: hoe Bourvil en de Funès een perfect duo vormen.
  • FRAGMENT 3: Lefort (de Funès) in bed met de snurkende majoor Achbach
  • FRAGMENT 4: "J'ai du comme-vous!"
  • EXTRA: de scène waarbij Lefort en Bouvet samen in één bed moeten slapen kent een langere versie, waarvan helaas slechts de audio-opname bewaard werd. Schitterend! Jammer dat het niet zo in de film zat. 

[TERUG NAAR HET OVERZICHT VAN ALLE FILMS]