FILMS

LE GRAND RESTAURANT 
"Je répète, ich wiederhole: ein Kilogramm Kartoffeln, ein Liter Milch, drei Eier, neunzig Gram Butter, Salz und... und... MUSKATNUSS! MUSKATNUSS, Herr Müller!"
JAAR
1966
REGISSEUR
Jacques Besnard
ROL VAN LOUIS DE FUNÈS
Mr. Septime, zaakvoerder van Restaurant "Septime"
FILMMUZIEK
Jean Marion
ANDERE CAST
Bernard Blier Commissaire divisionnaire
Vanantino Venantini Henrique
Robert Dalban Conspirateur francais
Paul Préboist Sommelier
Olivier  de Funès Marmiton Louis (le filleul)
Noël Roquevert  Minister 
Jean Ozenne Maître d'hôtel

DE FILM 
Mr. Septime (Louis de Funès) is zaakvoerder van een gerenommeerd restaurant in hartje Parijs.  Op een zekere avond komt le Président Novalès in zijn restaurant dineren. Deze staat erop om zijn dessert-specialiteit te laten serveren: Pyramide à la Septime. Bij het flamberen loopt het echter fout af: tussen enkele ontploffingen van het dessert door schijnt de president in het niets te zijn verdwenen. De commissaris (Bernard Blier) wordt gelast de enquête te voeren.  Septime moet zijn volle medewerking aan het politieonderzoek te verlenen. 

Het is erg moeilijk en gevaarlijk om één film als favoriet te bestempelen, maar film komt toch aardig in de buurt.  Hier zien we hoe de Funès zich op meesterlijke wijze kilometers boven zijn personeel plaatst, en hen op een onhebbelijke en arrogante manier behandelt. Maar tegelijkertijd benadert hij zijn klanten als koningen, en voor gezagsdragers zoals de commissaris kruipt hij als het ware op zijn knieën. Ik heb dan ook in dat kader enkele fragmenten gekozen. (zie hieronder bij "media") Deze film is het toonbeeld van hoe de Funès lacht met de hiërarchie in onze maatschappij.

Men zegt al eens "ik heb die film wel 10 keer gezien", terwijl men 3 of 4 keer bedoelt. Maar deze film heb ik vast en zeker meer dan 10 keer bekeken. En nog altijd ontdek ik kleine details die me meer dan eens het bewijs leveren dat Louis de Funès de grootste komische acteur uit de filmgeschiedenis is.

MEDIA
  • TRAILER
  • FRAGMENT 1: wat mij betreft één van de beste scènes omdat we hier een typische de Funès zien. De manier waarop hij naar de minister toestapt.  Maar vervolgens ook hoe hij aangeeft dat wie volgt op de "sous-secretaire d'Etat" onbelangrijk is, is meesterlijk.  Hierop volgt de scène uit fragment 2.
  • FRAGMENT 2: deze is wereldberoemd. De scène waarin Septime het recept uitlegt van "soufflé de pomme de terre" aan een Duitse inspecteur. Geleidelijk aan "verandert" hij in Hitler. Bemerk ook hoe hij in het begin uitlegt "fur wieviel personen" het recept is. De reactie van Bernard Blier is om je vingers af te likken! (Blier is hier de perfecte medespeler voor de Funès, we zien hem later nog eens in een gelijkaardige rol in de film "Jo")
  • FRAGMENT 3: alweer de Funès op zijn best! Eerst: "Je m'en fous du chef!", en in een handomdraai plaatst hij zich meters onder hem.
  • EXTRA: tof om te zien dat mensen op allerlei manieren fan zijn van de film. In dit fragment hoor en zie je iemand stukjes uit de soundtrack spelen, bewerkt voor piano. ("scène du ballet" en "Hymne du Président Novalès")
Samen op stap met mijn pa in Parijs in 2004. Foto genomen voor restaurant "LEDOYEN", die dienst deed voor buitenopnames van "Le Grand Restaurant".

[TERUG NAAR HET OVERZICHT VAN ALLE FILMS]