FILMS

JO 
"Enlevez moi ce minus!"
JAAR
1971
REGISSEUR
Jean Girault
ROL VAN LOUIS DE FUNÈS
Antoine Brisebard
FILMMUZIEK
Raymond Lefevre
ANDERE CAST
Bernard Blier Inspecteur Ducros
Claude Gensac Sylvie Brisebard
Michel Galabru Tonelotti, de aannemer
Guy Tréjan Adrien Colas, advocaat
Christiane Muller Mathilde, de huisvrouw
Ferdy Mayne  Mister Grunder

DE FILM 
Antoine Brisebard (de Funès) is een succesvol schrijver van komische toneelstukken. Hij wordt gechanteerd door een zekere mr. Jo, die ermee dreigt oneerbare feiten uit de geschiedenis van zijn schoonfamilie naar buiten te brengen. Brisebard bedenkt een plan om Jo van kant te maken. Maar zijn plan verloopt niet zoals gewenst. Tot overmaat van ramp wordt bovendien Ducros (Blier) op de zaak gezet, een gespecteerde inspecteur...

Net zoals "Le Grand Restaurant" is ook "Jo" een meesterlijke film omdat Blier en de Funès elkaar fenomenaal aanvullen. De topscènes zijn dan ook deze waarin ze samen acteren. Hoe groot ik ook fan ben van de Funès, toch moet ik bekennen dat deze film mee groot gemaakt werd door Blier. Het is dan ook een passage uit zijn tekst die ik als citaat op deze filmfiche heb gezet. Niemand kan zoals Blier iemand als een "minus" bestempelen.  

Om één of andere vreemde reden werd het wachten tot in 2011 alvorens deze film op DVD werd uitgebracht. Naar verluidt had het iets te maken met MGM die de rechten had op deze film. 

MEDIA
  • TRAILER (met mijn excuses voor de erbarmelijke kwaliteit, beter dan deze is er voor het ogenblik niet te vinden)
  • FRAGMENT 1: montage van enkele topscènes
  • FRAGMENT 2: hoe Brisebard een grote mond opzet over Ducros en plots ineen krimpt als hij voor zijn neus staat!
  • FRAGMENT 3: de meesterlijke wisselwerking tussen twee topacteurs. De aanvang van deze scène waarbij de Funès altijd lager in de zetel zit dan Blier, is een uitvinding van de Funès zelf. Een technisch systeem werd ontworpen om onder de zetel te monteren. Een enorme meerwaarde voor deze scène.   

[TERUG NAAR HET OVERZICHT VAN ALLE FILMS]