FILMS

OSCAR 
"Je suis zinzin!"
JAAR
1967
REGISSEUR
Edouard Molinaro
ROL VAN LOUIS DE FUNÈS
Bertrand Barnier
FILMMUZIEK
Georges Delerue en Jean Marion
ANDERE CAST
Claude Rich Christian Martin
Paul Préboist Charles, de dienstknecht
Clause Gensac Germaine Barnier
Mario David Philippe Dubois (kinesist)
Roger Van Hool Oscar

DE FILM 
Bertrand Barnier (Louis de Funès) is een industrieel die op een zekere ochtend door zijn boekhouder Christian Martin (Claude Rich) vroeg uit zijn bed wordt gewekt. Deze vraagt hem om een verdubbeling van zijn salaris omdat hij zijn geliefde niet te min wil zijn. Ze schijnt namelijk de dochter te zijn van welstellende ouders. Verder biecht Martin op dat hij via boekhoudkundige kneepjes 60.000.000 oude Franse Franken van de firma Barnier heeft ontvreemd. Het geld werd witgewassen via juwelen die zich in een koffer bevinden.
Gezien deze fraude betrekking heeft op de boekhouding van zijn bedrijf, kan Barnier de politie niet verwittigen. Hij gaat dan maar in op de vraag van Martin om zijn salaris te verhogen, waarna deze als kers op de taart bekent dat zijn geliefde eigenlijk de dochter van Barnier is. Maar wanneer die zogezegde dochter opduikt geeft zij op haar beurt toe te hebben gelogen tegen Martin over wie haar vader is.
Ondertussen heeft de poetsvrouw haar ontslag gegeven, pakt haar spullen in, en in een moment van verwarring vertrekt ze met de koffer juwelen van Martin in plaats van haar eigen koffer.
En wie is Oscar in heel dat verhaal? De chauffeur van Barnier, die hij eerder heeft ontslagen, maar op wie zijn echte dochter Colette verliefd was geworden, en van wie ze in verwachting is, althans dat heeft ze haar vader wijsgemaakt.

Het verhaal vliegt van de ene leugen naar de andere, van de ene ontknoping in de andere. Het houdt geen minuut op. Een tempo dat Louis de Funès als geen ander weet aan te houden. Wie de Funès bestempelt als een nerveus personage dat heen en weer springt op het scherm vindt in deze film zijn gelijk. Al misprijs ik deze perceptie.

Hoewel bij het lezen van deze (te korte) samenvatting het plot verwarrend lijkt, is het bij het bekijken van de film allemaal duidelijk. Toch doe ik mijn hoedje af voor Claude Magnier die het scenario schreef, dat eerst vele malen als theaterstuk werd gespeeld, eveneens met Louis de Funès in de hoofdrol. De film is van 1967, het theaterstuk werd honderden keren gespeeld van 1959 tot 1972. Jammer dat ik daar niet live kon bij zijn...

In de film zien we opnieuw enkele bekenden rond Louis de Funès, zoals Paul Préboist als butler en Claude Gensac als zijn echtgenote. Mario David speelde zowel in het toneelstuk als in de film de rol van zijn kinesist.

MEDIA

[TERUG NAAR HET OVERZICHT VAN ALLE FILMS]