FILMS

LE PETIT BAIGNEUR 
"Regardez-moi cette andouille!"
JAAR
1968
REGISSEUR
Robert Dhéry
ROL VAN LOUIS DE FUNÈS
Louis-Philippe Fourchaume
FILMMUZIEK
Gérard Calvi
ANDERE CAST
Robert Dhéry André Castagnier
Michel Galabru  Scipio
Jacques Legras  Henri Castagnier, de pastoor
Colette Brosset  Charlotte Castagnier
Franco Fabrizi  Marcello Cacciaperotti
Andréa Parisy  Marie-Béatrice Fourchaume

DE FILM 
Louis-Philippe Fourchaume is zaakvoerder van een bedrijf dat boten en schepen ontwerpt en construeert.  Als bij de inhuldiging en zegening van een nieuw schip genaamd "L'increvable" blijkt dat deze toch niet onverwoestbaar is, slaan de stoppen bij Fourchaume door. Hij ontslaat op staande voet André Castagnier, de ontwerper van o.a. "L'increvable" en "Le Petit Baigneur", een zeilboot. Wat Fourchaume echter bij het geven van zijn ontslag niet weet, is dat "Le Petit Baigneur" een grote prijs gewonnen heeft, waardoor de vraag om deze in grotere oplagen te maken gauw zal volgen. Nu moet hij er alles aan doen om Castagnier weer in dienst te krijgen, alvorens deze met zijn plannen naar een ander bedrijf overloopt. 

We kregen eerder al "Ah! Les Belles Bacchantes" van Robert Dhéry te zien, waarin de Funès in een kleinere hoofdrol speelt. Deze film kon mij niet echt bekoren. Maar met "Le Petit Baigneur" bewijst Dhéry te weten hoe hij de Funès kan laten schitteren. Daarenboven neemt hij zelf de rol van Castagnier voor zijn rekening en hij doet dat voortreffelijk. Vooral de eindscène waarin hij huilt "à la Stan Laurel" is onweerstaanbaar komisch.

Voor de Funès is deze verhaallijn op het lijf geschreven. In het eerste deel van de film kan zich volledig laten gaan in zijn woede als hij Castagnier de laan uitstuurt. In het tweede en grootste deel van de film kan hij alle hypocriete en scheinheilige knepen uit zijn mouw schudden om Castagnier terug te winnen. 

Maar het is ook lachen geblazen met de vele kleine "tussenscènes" zoals Galabru die op zijn voeten gereden wordt door de auto van de Funès; diezelfde auto van die volledig uitgerokken wordt als deze een tractor uit de modder moeter slepen, een scène die niet alleen bijblijft omwille van de geweldige trucage rond de uitgerokken auto, maar ook omdat de Funès als geen ander de indruk kan geven voor de helft mee te trekken aan die tractor zwetend van achter zijn stuur; of nog de scène waarin de Funès een boer en zijn paard moeten volgen; en vermoedelijk de bekendste scène waarin de pastoor (Jacques Legras) bijna verongelukt in zijn preekstoel. Een scène die tot in het kleinste detail door Robert Dhéry gescript was en door zijn filmploeg voorbereid werd.  Het citaat hierboven komt uit de scène waarin Castagnier zijn nieuw soort kajak voorstelt waarmee hij kan zwemmen en stappen tergelijkertijd. De Funès vertelt hem eerst hoe wonderbaarlijk dat is, maar eens Castagnier zijn demonstratie start, komt de hypocrisie van de Funès naar boven: "Regardez-moi cette andouille!".

MEDIA
  • TRAILER
  • FRAGMENT 1: de scène met de preekstoel
  • FRAGMENT 2: de Funès verzuipt bijna als hij van de tractor springt. Fenomenaal, je moet het maar doen! 

[TERUG NAAR HET OVERZICHT VAN ALLE FILMS]