FILMS

LA SOUPE AUX CHOUX 
"Chez nous, les huiles, ils ne boivent que du pinard. Mais pas du pinard de soldat! Du vin bouché, du cacheté, qu’on ne pourrait pas su payé nous autres, puisque c’est nous qu’on leur paie."
JAAR
1981
REGISSEUR
Jean Girault
ROL VAN LOUIS DE FUNÈS
Claude Ratinier (Le Glaude)
FILMMUZIEK
Raymond Lefèvre
ANDERE CAST
Jean Carmet Francis Chérasse (Le Bombé)
Jacques Villeret l'Oxien (La Denrée)
Claude Gensac Amelie Poulangeard
Henri Génès Le brigadier chef
Marco Perrin Le maire
Christine Dejoux Francine

DE FILM 
Le Glaude (de Funès) en le Bombé (Carmet) zijn twee gepensioneerden die hun laatste dagen slijten in hun huisje met eigen tuin ver buiten het dorp. Ze genieten dagelijks van hun "perniflard" (pernod) met het hemels frisse putwater van le Bombé, hun "pinard" (wijn) en de huisbereide "Soupe aux Choux" (koolsoep) van le Glaude. Die soep zorgt natuurlijk voor de nodige wind in de darmen! Onverwachts trekt dat de aandacht van een alien van de planeet Oxo die besluit een bezoek te brengen aan le Glaude. Zijn soep valt enorm in de smaak en hij neemt een keteltje mee naar zijn planeet om hen daar ook te laten proeven. Als wederdienst schenkt de alien het leven terug aan Francine, de overleden echtgenote van le Glaude. Ze komt echter wel terug als een twintiger…

De film staat bij veel fans van de Funès hoog aangeschreven. Ik kan me echter niet bij de groep vervoegen. Vooral omdat de Funès een oud ventje is geworden (letterlijk en figuurlijk) die het al serieus te verduren heeft gehad met zijn hartproblemen. Na deze film volgt nog zijn allerlaatste: "Le Gendarme et les Gendermettes". Daarna zal zijn hart het definitief begeven. 

De alom gekende scène waarin een duel "scheten laten" wordt uitgevochten tussen de Funès en Carmet valt bij velen in de smaak. Dit is nochtans niet de typische humor voor de Funès. Er zijn weinig scènes waarin ik zijn stijl herken. Hij kon zich uiteraard door zijn hartproblemen ook niet meer volledig geven, al doet hij serieus zijn best om alles te geven.

Kortom: een goeie film, maar hij staat niet in mijn top 5.

MEDIA

[TERUG NAAR HET OVERZICHT VAN ALLE FILMS]