FILMS

LA TRAVERSÉE DE PARIS 
"Jambier, j'veux 2000 francs, Jambier, 45 rue Poliveau!"
JAAR
1956
REGISSEUR
Claude Autant-Lara
ROL VAN LOUIS DE FUNÈS
Jambier
FILMMUZIEK
René Cloërec
ANDERE CAST
Jean Gabin Grandgil
Bourvil Marcel Martin

DE FILM 
Het verhaal speelt zich af tijdens WO-II, in het door Nazi-Duitsland bezette Parijs. Marcel Martin (Bourvil) probeert te overleven door te verhandelen op de zwarte markt. Op een avond moet hij een door Jambier (de Funès) geslacht varken van de ene kant van Parijs naar de andere kant transporteren. Omdat de persoon die hem bij deze klus zou helpen ondertussen door de Duitsers werd opgepakt, moet hij snel iemand anders weten te vinden. Grandgil (Gabin) wilt dat wel doen. Maar als kunstenaar en levensgenieter zorgt hij ervoor dat dat ritje door Parijs een avontuurtje wordt...

Een film die zich voor 90% van de tijd afspeelt met 2 acteurs: Gabin en Bourvil. Verder 5% van de tijd enkele andere acteurs en een glansrijke 5% de Funès.  Maar het is wel een rol die hem de hoogte inschiet. Samen met de scène waarin Gabin de twee cafébazen en de 5 klanten de grond inboort, is de scène waarbij Gabin op ongeëvenaarde wijze de Funès afperst één van momenten uit de Franse filmgeschiedenis die in ons collectief geheugen gegrift staat. Daarom ook plaatste ik het citaat van Gabin bovenaan deze filmfiche, daar waar ik altijd probeer er één van de Funès te vinden. (de site is per slot van rekening aan hem gewijd) Maar nu kon ik niet anders. Wie herinnert zich dat citaat niet? Telkens ik eraan denk, moet ik lachen. 

De film schittert niet alleen door het knappe acteerwerk van Gabin en in een kleinere rol de Funès, maar natuurlijk ook door Bourvil die voor deze onderkruipersrol perfect gecast werd. Het duo Gabin-Bourvil was een briljante keuze!  

MEDIA

[TERUG NAAR HET OVERZICHT VAN ALLE FILMS]