FILMS

LA ZIZANIE 
"Un face à face, d'accord, mais moi tout seul."
JAAR
1978
REGISSEUR
Claude Zidi
ROL VAN LOUIS DE FUNÈS
Guillaume Daubray-Lacaze
FILMMUZIEK
Vladimir Cosma
ANDERE CAST
Annie Girardot Bernadette Daubray-Lacaze
Maurice Risch de idioot
Jacques François de prefect
Julien Guiomar Dr. Landry
Daniel Boulanger de bankdirecteur

DE FILM 
Guillaume Daubray-Lacaze (de Funès) is zaakvoerder van zijn bedrijf en burgemeester van de gemeente waar zijn zaak gevestigd is. In zijn fabriek worden machines gemaakt. Zijn laatste uitvinding is een machine die de luchtvervuiling bestrijdt: de CX-22. Een Japanse groep industriëlen brengt een bezoek aan zijn fabriek en heeft zodanig veel interesse in de CX-22 dat de president van het Japans bedrijf er meteen 3000 bestelt die binnen de 90 dagen geleverd moeten worden.  Daubray beseft evenwel dat zijn fabriek te klein is om zulke hoeveelheid te produceren en te stockeren. Helaas kan hij nergens uitbreiden naar de omliggende terreinen. De scène waarin hij een bezoek brengt aan de prefect (François) is hierbij meesterlijk! Hij beslist dan maar om de bijkomende productiemachines onder te brengen in zijn eigen huis. Maar dat is niet naar de zin van zijn vrouw Bernadette (Girardot) die in tegenstelling tot haar echtgenoot geniet van de rust die ze vindt in haar serre, in haar moestuin en op haar piano. "Zizanie" betekent (letterlijk vertaald) "tweedracht. Deze wordt op de spits gedreven wanneer Daubray op een gemene manier ruimte voor zijn machines bijmaakt door bijv. de moestuin te laten vol lopen met aardolie.

Hoewel we hier een de Funès zien zoals we hem kennen, zijn helaas de gevolgen van zijn hartproblemen fysisch waarneembaar. En toch geeft hij zich ten volle. En springt hij energiek van de ene kant naar de andere kant. Geen wonder dat hij een paar jaar later overlijdt, wederom door een hartfalen. 

MEDIA
  • TRAILER
  • FRAGMENT 1: de cheques moeten op het einde van de maand getekend worden, tegen de zin van Daubray...
  • FRAGMENT 2: twee fragmenten, het éne met "trou Normand" en het andere met de overheerlijke Jacques François, de scène waar hij de biljarttafel volledig om zeep helpt.

[TERUG NAAR HET OVERZICHT VAN ALLE FILMS]