Deze website is toegewijd aan Louis de Funès, één van de grootste acteurs uit de filmgeschiedenis. Ik ben met Louis de Funès grootgebracht. Mijn ouders waren fan en zijn dat nog altijd. Ik ben dus erfelijk belast. Hij heeft me vele mooie en vooral lachrijke momenten tijdens mijn jeugd bezorgd. En aangezien dat doorgaans één van de mooiste periodes van je leven is, heeft hij een diepe indruk op mij nagelaten.

Toen ik in 2005 van mijn zusje en haar echtgenoot het boek "Louis de Funès, Ne parlez pas trop de moi, les enfants!" kreeg, groeide geleidelijk aan de idee om een website op te richten. Ik vind het dan ook een grote eer dat ik louisdefunes.be op mijn naam heb kunnen zetten.

Filmliefhebbers pochen al wel eens dat ze bepaalde films meer dan 10 keer gezien hebben, maar ze bedoelen in werkelijkheid 2 à 3 keer. Meer dan tien keer is dan bij wijze van spreken. In mijn geval heb ik bepaalde films met Louis de Funès in de hoofdrol echt al meer dan 10 keer opnieuw bekeken. Zoals "Le Grand Restaurant". Je kijkt dan natuurlijk niet meer voor het verhaal, maar voor de mimiek en de acteerprestaties van de Funès. In deze film is hij op zijn best: de hypocriete onderkruiper ten aanzien van personen die boven hem staan, maar ook een arrogante, hatelijke, agressieve baasmaker ten aanzien van personen die onder hem staan. Hij groeit en krimpt moeiteloos van de ene figuur in de andere.

Een groot acteur laat zich door complementaire medespelers omringen. Louis de Funès staat er op om zoveel mogelijk met dezelfde vertrouwde acteurs te mogen acteren, zoals Claude Gensac die vele keren zijn echtgenote vertolkt, of Paul Préboist in kleinere rolletjes, maar ook zijn eigen zoon Olivier de Funès. In "Le Grand Restaurant" kan ik me overigens niemand beter voorstellen dan Bernard Blier om de politiecommissaris te vertolken. De Funès speelt zijn rol megaformidabel, maar Blier tilt hem op tot een nog hoger niveau. Zo zijn er ook zijn twee grote successen samen met Bourvil in een regie van Gérard Oury: "Le Corniaud" en "La Grande Vadrouille".

Mijn passie voor deze grote acteur is gegroeid in mijn kinderjaren. Ik ben geboren in 1972 en het was wachten tot in 1989 de eerste commerciële zender, namelijk VTM, gelanceerd werd alvorens bij ons thuis meer en meer naar Vlaamse televisie werd gekeken. Tot mijn 17 jaar keken we vooral naar Franstalige zenders, en dus bijgevolg naar Franse films. Ik hoor nu nog altijd mijn ouders schaterlachen bij bepaalde scènes uit films met Louis de Funès. En dat werkt aanstekelijk. Door al die Franse tv in mijn kindertijd begrijp ik de Franse taal heel goed, wat een pluspunt is bij het bekijken van een film, je verliest niks van het beeld door het lezen van de ondertitels. Dat is zonder meer van groot belang bij een film met de Funès. Zijn gelaatsuitdrukkingen, zijn gestes, zijn reacties: ze spreken boekdelen. Als je die niet gezien hebt, mis je het essentiële van de Funès. Doe eens de moeite om te kijken naar zijn acteerwerk als hij niet aan het woord is. Magistraal! 

Louis de Funès vind je ook in het dagelijks leven. Dat maakt mijn passie des te groter. Zijn personages, zijn typetjes, zijn karaktertrekken, noem maar op, je ontmoet ze vele keren in meerdere of mindere mate bij verschillende mensen uit je leven. Louis de Funès maakt er uiteraard een karikatuur van, maar er zit veel waarheid in. Ik kan het niet beter verwoorden dan Michel Follet in dit video-fragment

Er zijn ondertussen al meerdere websites opgericht rond Louis de Funès: www.defunes.fr; www.louisdefunes.com; www.defunesmovies.com. Ik heb zeker niet de bedoeling het beter te willen doen of het lauw water uit te vinden. Ik wil energie steken in mijn website, maar ik wil dit binnen de perken houden. Ik kijk liever nog eens opnieuw naar een film met de Funès of naar een reportage over zijn films dan uren en uren te steken in webdesign en info die toch al op de andere sites te vinden zijn. Overigens heeft hij aan zijn kinderen gevraagd: "Ne parlez pas trop de moi, les enfants!" Ik trek de lijn dan ook door voor zijn fans. Al heb ik er misschien al te veel woorden aan verspeeld?... 

Gerry Seynaeve

CONTACT :  


Klik hier om te stemmen op onze poll.